Czy brać ogrzewaną przednią szybę przy Webasto ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sk
    Classic
    • 2013
    • 22

Ja naprawiałem raz stalówkę na Wojska Polskiego przy Franciszkańskiej to zadowolony byłem tam chyba też robią alusy. Później zrobiłem felgę aluminiową (nadłamanie rantu) na Oblęgorskiej 6. Ładnie i wydaje mi się że solidnie ale dużo wzieli bo 180zł z nadspawaniem.
  • kwak410
    Ambiente
    • 2011
    • 174

Koledzy, powiedzcie czy jest sens płacić za ogrzewaną przednią szybę (i siedzenia) kiedy w aucie jest Webasto ? Chodzi mi oczywiście o odmrażanie szyb w czasie zimy przy dużych mrozach.
    O3 RS TDI DSG

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Było już dyskutowane gdzieś, poszukaj. Zdania były podzielone, ja wziąłem, bo nie zawsze przewidzisz, że musisz pstryknąć webasto, a podgrzewanie dużo szybciej rozpuści lód.

Komentarz

• greg505
        L&K
        • 2013
        • 1239

Wg mnie tak, szyba sie szybciej rozmrozi niz ogrzeje ja webasto
        Black magic

Komentarz

• lubek24
          Rider
          • 2013
          • 597
          • Octavia III (5E3)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ja wziąłem webasto bez podgrzewanej szyby.
          Moim zdaniem jeżeli chodzi Ci tylko o odmrożenie przedniej szyby wybierz tańszą opcję podgrzewanej szyby, a jeżeli chcesz mieć ogrzane wnętrze, szybę i silnik wybierz opcję webasto. Wybór webasto + podgrzewana szyba to moim zdaniem strata kasy.
          O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

• kwak410
            Ambiente
            • 2011
            • 174

Zamieszczone przez lubek24
            Ja wziąłem webasto bez podgrzewanej szyby.
            Moim zdaniem jeżeli chodzi Ci tylko o odmrożenie przedniej szyby wybierz tańszą opcję podgrzewanej szyby, a jeżeli chcesz mieć ogrzane wnętrze, szybę i silnik wybierz opcję webasto. Wybór webasto + podgrzewana szyba to moim zdaniem strata kasy.
            No właśnie chyba też tak zrobię. Rzeczywiście szkoda kasy. Zawsze rano w zimę i tak webasto będzie szło w ruch.

Kombinuje z nową konfiguracją, bo terminu na zamówionego RS dalej nie widać, a auto muszę mieć niedługo jakieś więc zamawiam konfigurację alternatywną i będę czekał na rozwój zdarzeń z terminami produkcji RSów.
            O3 RS TDI DSG

Komentarz

• Leniwiec
              Rider
              • 2009
              • 624
              • Octavia IV (NX3)
              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Miałem webasto w poprzedniej Octavii, teraz mam podgrzewaną szybę.
              Jak dla mnie to dwie rzeczy świetnie się uzupełniające, więc gdybym miał możliwość to brałbym obie.
              Pozdro

Komentarz

• nikolakis
                Ambiente
                • 2013
                • 137

Jeżeli zamawiasz diesla to i tak będziesz miał w nim nagrzewnicę ciepłego powietrza na szybę (był o tym wątek w dziale O3). Działa to bardzo sprawnie i zimą nie brakowało mi podgrzewanej szyby a przesiadłem się do skody z forda. Co do benzyny to nie jestem w stanie pomóc.
                Z dwojga tych rzeczy na pewno wybrałbym webasto.
                Minusami podgrzewanej szyby jest nieznacznie pogorszona widoczność i droższa szyba w przypadku uszkodzeń kamieniem itp.
                Co do foteli to przy webasto, chyba bym odpuścił. Może gdyby była możliwość ogrzewania tylko oparć, to bym się skusił dla odprężenia mięśni kręgosłupa.
                Przy braku webasto to dla mnie wyposażenie obowiązkowe.
                '15 O2fl liftback 1,4 mpi 80 km
                '13 O3 liftback 2,0 tdi dsg 150 km
                '10 A4 b6 avant 2,5 V6 tdi 163 km

Komentarz

• kwak410
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 174

Będzie TDI więc decyduję, że do webasto nie zamawiam szyby podgrzewanej.

Dzięki !!!
                  O3 RS TDI DSG

Komentarz

• Basik_
                    Rider
                    • 2013
                    • 667

Do webasto nie brałbym podgrzewanej szyby imho bez sensu wyadna kasa to by była.
                    Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• lukaszc2
                      Rider
                      • 2013
                      • 376

Osobiście postawiłem na Websto i jestem zadowolony ale był przypadek kiedy przydała by się ogrzewana szyba - marznący deszcz, oczywiście Webasto dało radę z szybą na postoju ale w czasie jazdy musiałem ładować maksymalne ogrzewanie na szybę bo inaczej pomimo pracy wycieraczek na szybie robił się lód- i tu przydała by się grzana szyba. W mojej opinii jeśli możesz sobie pozwolić finansowo weź to i to jeśli nie to proponuje Webasto przydaje się bardziej niż grzanie szyby.
                      Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Alf
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 169

Ja mam webasto, uzywalem prawie codziennie mimo lekkiej zimy, jestem mega zadowolony. Do podgrzewanych foteli sie nie przekonalem, moze dlatego, ze nie bylo strasznych mrozow i glownie webasto zalatwialo sprawe.
                        Pewnie bedziesz mial sytuacje, ze wystarczyloby odpalenie grzania samej szyby, ale beda to jednostkowe przypadki zapewne...

Posiadanie Webasto to w przyszlosci rowniez w innych samochodach bedzie mój must have...
                        O3 1,4 TSI 140KM Elegance
                        Pakiet Amazing, Sunset, Webasto, Park Assist 2.0,
                        Przebieg-ponad 25 000 km ...

Komentarz

• Chris11
                          RS
                          • 2011
                          • 1587

Zamieszczone przez Alf
                          Posiadanie Webasto to w przyszlosci rowniez w innych samochodach bedzie mój must have...
                          W 100% się zgadzam i dziwię, że w naszym kraju, w którym ogrzewanie postojowe przydaje się przynajmniej przez pół roku wielu ludzi nie wie o jego istnieniu.

Jeszcze trochę lat do Europy chyba jednak nam brakuje, bo na razie jesteśmy na etapie, że auto MUSI mieć klimę automatyczną... Jeszcze 10 lat temu wystarczyła zwykła, ale teraz musi być automatyczna. ...posuwamy się naprzód.
                          Czylii może za kolejne 10 ludzie poznają to zbawienne urządzenie, jakim jest ogrzewanie postojowe.

Komentarz

• lukaszc2
                            Rider
                            • 2013
                            • 376

Zamieszczone przez Alf
                            Posiadanie Webasto to w przyszlosci rowniez w innych samochodach bedzie mój must have..
                            Również się pod tym podpisuje. Wyposażenie nie zbędne przy każdym następnym samochodzie.
                            Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez lubek24
                              webasto + podgrzewana szyba to moim zdaniem strata kasy.
                              primo- webasto działa na postoju a szybe ogrzewana można właczyć też podczas jazdy np w przypadku marznącej mżawki, gwałtownych oblodzeń czy opadów śniegu albo często podczas jazdy noca we mgle - a normalne ogrzewanie czasem ciężko sobie z tym radzi
                              secundo- po co np brać webasto jeśli masz ogrzewany garaz w domu i w pracy? a przemieszczasz się w 90% tylko na takiej trasie?

IMHO dyskusja jest jałowa bo kolega niewiele danych wyjściowych podał więc jest więcej gdybania niż konkretów

Zamieszczone przez Alf
                              Do podgrzewanych foteli sie nie przekonalem, moze dlatego, ze nie bylo strasznych mrozow i glownie webasto zalatwialo sprawe
                              dla mnie np podgrzewane fotele sa ważniejsze- no ale moze dlatego, że ja mam skórę :wink:

Zamieszczone przez Chris11
                              w naszym kraju, w którym ogrzewanie postojowe przydaje się przynajmniej przez pół roku
                              a ja zauważyłem gwałtowne ocieplenie klimatu - coraz mniej zimy :wink: - kiedyś było kilka miesięcy zimy(od listopada do marca) a teraz jest kilka tygodni - więc ... gdzie ta potrzeba?
                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• crom.de
                                RS
                                • 2012
                                • 1545
                                • Superb II (3T4)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                a ja zauważyłem gwałtowne ocieplenie klimatu - coraz mniej zimy :wink: - kiedyś było kilka miesięcy zimy(od listopada do marca) a teraz jest kilka tygodni - więc ... gdzie ta potrzeba?
                                +1

a na takie "ostre" zimy to w przypadku TDI spokojnie da sobie radę elektryczna nagrzewnica która jest w standardzie. Zaś podgrzewana szyba redukuje wkurbienie przy drapaniu szyby. A podgrzewana szyba plus grzane tyłki wystarczą, szczególnie jeżeli mieszkam w Gliwicach a nie w Suwałkach.
                                - Superb
                                - Panda 1.2

Komentarz

• mbxxx
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 4

Jezeli chodzi tylko o odmrazanie szyby to pewnie wystarczy sama podgrzewana ale jezeli chodzi tez o to by wsiadac do cieplego auta i rece nie przymarzaly do kierownicy to Webasto gora.

Co do podgrzewanych foteli to jezeli dobrze konfigurator czaje to jest to must gdy sie chce Webasto - nie da sie bez nich zamowic go.

No i jeszcze jedna sprawa (nie sprawdzona przez mnie wiec pytanie do bardziej doswiadczonych ktorzy maja i uzywaja) - Webasto ponoc pomaga tez przy upalach czyli da sie przewietrzyc wnetrze gdy auto stoi w sloncu i nie wsiada sie pozniej jak do piekarnika...

Komentarz

• Chris11
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1587

Owszem, ogrzewanie postojowe ma funkcję przewietrzania wnętrza.
                                    Osobiście, nigdy z niej nie korzystałem. Wolę dochodząc do auta opuścić wszystkie szyby. IMO te kilka chwil wystarczy, żeby schłodzić wnętrze przed włączeniem klimy.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

To przewietrzanie to jest realizowane po prostu za pomoca uruchomienia wentylatora na 1 biegu. Z tym ze u nas ciagnie to z akumulatora, a w starych A8 D2 gdzie byl solar szyber dach, w nim zaczynaly sie krecic dwa wentylatorki dynama, ktore zasilaly wentylator na 1 biegu. Tam przewietrzalo ciagle, bo czesto nawet 5 minut zanim wsiadzie sie do auta nie pomoze.
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• lukaszc2
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 376

Zamieszczone przez Maicroft
                                        To przewietrzanie to jest realizowane po prostu za pomoca uruchomienia wentylatora na 1 biegu
                                        Na pewno nie na 1 biegu a na 3 biegu (w manualnej) (jeśli bierzemy pod uwagę, że jest 6 pozycji wentylatora (przy klimie manualnej) a 7 przy climatroniku)

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Hmm... ciekawe ile daje rade pracowac taka dmuchawa na seryjnym akumulatorze :roll:
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Leniwiec
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 624
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Skoro dmuchawa daje radę długo pracować razem z webasto w zimie, to w lecie sama tym bardziej da radę. A w zimie używałem tego prawie dzień w dzień i z aku problemu nigdy nie miałem przez 4 lata.
                                            Ja używałem przewietrzania jak były upały i wiedziałem kiedy mniej więcej wrócę do auta. Szału nie ma, bo chodzi sam nawiew bez klimy, ale i tak lepiej niż stojące nagrane powietrze.
                                            Dalej uważam, że jak jest możliwość to brać i webasto i podgrzewaną szybę.
                                            Pozdro

Komentarz

• lukaszc2
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 376

Zamieszczone przez Maicroft
                                              Hmm... ciekawe ile daje rade pracowac taka dmuchawa na seryjnym akumulatorze
                                              Jeżeli Webasto jest fabryczne to montowany jest akumulator o większej pojemności - 78Ah (standardowo 55Ah) do tego masz mocniejszy alternator. Jest jeszcze tak, że jak akumulator jest "za słaby" czyli rozładowany lub jest rezerwa paliwa systemu Webasto nie włączysz. Maksymalny czas pracy Webasto to 60 minut więc o akumulator można być spokojnym. Gdzieś już to na forum opisywałem i liczyłem na jaki czas pracy Websto starczy akumulator jak Cię to interesuje to poszukaj.

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Ciekawe czy diesel ma wiekszy niz 78Ah, bo ja taki z automatu zawsze wkladam za seryjny 66Ah, wiec w TDI powinien byc taki w okolicach 90Ah
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Leniwiec
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 624
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Odkopuję, by nie zakładać nowego tematu.

Mam pytanie do posiadaczy ogrzewanej przedniej szyby, szczególnie w zestawie z kamerą:
                                                  Czy u Was też podczas ogrzewania w pierwszej kolejności ogrzewany jest pionowy pas na szerokość mniej więcej obudowy kam, a dopiero po chwili odtaja reszta szyby?
                                                  Szyba nie jest podgrzewana równomiernie.
                                                  Pozdro

Komentarz

Pracuję...